Oni powinni nie zmieniać silnika bo nie takiej zmiany gracze oczekiwali.Co z tego że to niby nowa generacja skoro gra wygląda brzydko,dużo gorzej niż na tym poprzednim.Odpaliłem ostatnio trzynastkę na parę meczów i nie przypuszczałem że to powiem ale przy 14 i 15 razem wziętej to coś pięknego.I już było na czym grać bo stadionów prawie 50;przez te wszystkie lata nazbierało się,wystarczyło pobrać patcha z uaktualnieniem składów i realnymi nazwami drużyn i można było grać a tu już nie jest to takie oczywiste.Słyszałem (bo ja w to nie grałem) że rozgrywka jest nawet przyjemna.Nawet jeśli tak jest to co z tego skoro skopali grę w obronie,,,czy zawsze musi być coś skopane,chyba tak.To właśnie tak wygląda jakby ktoś nie skończył albo skończył w 1/3-popakował do pudełek i sprzedaje jako pełnowartośćiowy produkt.A to się nie da w ten sposób przeskoczyć;obejść tego bo gracze którzy są z tą serią od dawna od razu wychwycą te niedoróbki i braki praktycznie wszystkiego.
Od tej gry w momencie zmiany silnika czyli od zeszłorocznej edycji i tej obecnej wieje taniością i to na wielu płaszczyznach.Ale taniością wieje tylko jeśli chodzi o poszczególne elementy zaimplementowane do gry a brakuje praktycznie wszystkiego;stadionów,licencji na wszystko to jak zwykle,soundtrack zaledwie pare utworów,menu niby nowe ale jakieś ubogie.Niestety nie ma to przełożenia na cene bo kasują jak za pełne,pełnowartośćiowe wersje a one takie nie są.Szczególnie pecety mam tu na myśli.
Ktoś tutaj mi wtrącił we wcześniejszych postach "To graj sobie w Fife".Gwoli sprostowania i ścisłości ja Fify od paru lat na oczy nie widziałem.Nie kupuje tej gry ale też nic do niej nie mam.Wiem że tak jak w Fifie nie wygląda mecz a i stadiony mimo że jest ich multum też nie mają za wiele wspólnego z atmosferą stadionową tą z reala oczywiście!I to mi wystarczy.Chciałbym pograć w jakąś dobrą piłkę i zawsze cały rok czeka się na tą jesień i PES-a a tu wychodzi taki placek...stąd to narzekanie.
Może się tu mądrze bo nie grałem a najwięcej mam do powiedzenia;nie wiem.W każdym razie grałem w 14 a 15 to w zasadzie takie 14 i pół.I podziękowałem-drugi raz nie wchodzę w to.
Ostatnie dobre PES-y to 2009 (mój pierwszy w jakiego grałem i został sentyment) oraz 2010.Miały błędy ale i magie;ja jej liznąłem (tej magii) i pamiętam do dzisiaj dlatego międzyinnymi nie wróciłem od tamtej pory do Fify bo od tego momentu stała się dla mnie zabawką dla dzieci.Tych grzecznych i tych mniej grzecznych ale jednak zawsze dzieci.
Później jeśli chodzi o PES-y to już była taka równia pochyła z lekkim odbiciem się od dna (to trzynastka) ale już bez szału.Było ogólnie gorzej z tendencją spadkową.Jedyna nadzieja była w zmianie silnika i wszyscy w tym pokładali nadzieje ale na litość Boga.Nie o taką zmianę nam chodziło;napewno nie o silnik który oszpeci całą grę.Jak takie zmiany macie robić nie róbcie wcale.
Z pięknej animacji jak piłka wpada do siatki zrobiła się animacja jak piłka odbija się od drucianej siatki i wypada z bramki,wyjśćia,hymny i powitanie trafił szlak,z 50 stadionów po zmianie zrobiło się raptem 12,z kilkunastu albo więcej animacji zostały 3,z 30 utworów w menu została 1/3 i silnik który mimo iż (niby) next-gen to gra na nim zakrawa na lata 2005-2006.I powiem szczerze że już nie czekam na kolejną odsłonę bo tu zamiast lepiej to jest coraz gorzej.Oni teraz będą ciągnąć przez pare lat na tym syfiastym silniku tą grę.Zamiast się wycofać z tego to będą dodawać jakieś pierdolniki jak regulowanej długośći źdźbła trawy na murawie a usuwać w to miejsce rzeczy istotne tak jak to zrobili teraz wywal*... animacje wyjścia.Zamienił stryjek siekierkę na kijek to mało powiedziane.
Jeszcze tylko trzeba zaczekać aż stracą licencje na LM i LE i to już będzie koniec tej gry.Bo już potracili prawa na większość stadionów-było Camp Nou,Santiago i niemal wszystkie hiszpańskie,Louis II wcześniej jeszcze Anfield,,,w ogóle nie jestem w stanie tak z doskoku spamiętać ile tego na przestrzeni lat wywal*...ale sporo.Tak zubożyli dość nieźle tą grę.Szkoda.