Autor Wątek: Wisła Kraków | Epilogue  (Przeczytany 184704 razy)

Offline kamil18kks

• Piłkarz A klasy
  • **
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 28.02.2011r.
  • Gram w: ...
Odp: Wisła Kraków | Dwa ważne ruchy personalne.
« Odpowiedź #1380 dnia: Sierpień 31, 2012, 11:09:42 »
Bardzo lubię Frankowskiego. Mam nawet jego koszulkę :D Szkoda, ze zdecydował się zakończyć karierę, ale dobrze, że ogłosił to przed sezonem. Teraz musisz dać mu szansę na strzelenie tej 170 bramki, a może i więcej w Ekstraklasie. Co do Maleckiego to wiadomo jaki ma charakter. Taki polski Balotelli :D Kosztował was aż 3 miliony € bo wydaje mi się, że to za dużo jak na takiego zawodnika, ale zobaczymy co pokaże ;)

Offline Przemek112

• Najlepsza jedenastka świata
  • Na forum od: 03.11.2010r.
  • Gracias Raul ! ♥
« Odpowiedź #1381 dnia: Sierpień 31, 2012, 12:37:52 »
Po takich sezonach w Anglii oraz Niemczech aż strach pomyśleć kto mógł wygrać Primera División. ;D Przedstawienie graficzne wyjdzie raczej na dobre. Kariera z każdym postem co raz bardziej wspanialsza. ;) Cieszy fakt iż taki piłkarz jak Patryk znów wróci do Wisełki. Pamiętam mecze w jego wykonaniu i ile Krakowianie mieli z niego pożytku. ;) Każdego kiedyś to czeka , Franek już sobie nie pogra. ; / To dobry piłkarz i moim powinien jeszcze coś ugrać. Może jakiś meczyk charytatywny z udziałem emerytów ? ;D Powodzenia.

12121p

• Gość
« Odpowiedź #1382 dnia: Sierpień 31, 2012, 19:03:12 »
3 mln? Myślę, że to suma nie aż tak wygórowana, jak za zawodnika, który sporo grywał w Serie A. Oczywiście, Małecki zmienił charakter, bo bez tego to chyba by musiał skończyć karierę. A Frankowski to właśnie czyni. Szkoda, że nie pojechał na EURO, a jeszcze bardziej szkoda Mundialu, przecież był wtedy w znacznie lepszej formie od Żurawskiego.

Offline MCPL

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 2
  • Na forum od: 12.08.2012r.
« Odpowiedź #1383 dnia: Sierpień 31, 2012, 21:24:11 »
Fajnie, że Małecki wraca. Lubię tego zawodnika i mam nadzieję, że się sprawdzi. Szkoda, że odchodzi Frankowski ale jak to mówią Starość nie radość...
Ja nie oglądam filmów na YouTubie, tylko na YouHejcie ;p

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #1384 dnia: Sierpień 31, 2012, 22:39:29 »
★GONIEC Z REYMONTA 22★
Informator kibica.

La Liga-podsumowanie.

Liga hiszpańska oprócz etykiety bardzo dobrej ligi, ma także łatkę najbardziej zdominowanej na świecie. Owszem, odnotowuje się nieliczne w historii przypadki, aby ktoś spoza dwójki Real – Barca zdobywał mistrzostwo, jednak nie można zapominać o zespołach pokroju Villarreal, Valencia, Atletico, Athletic Bilbao, które odnoszą spore sukcesy na arenie europejskiej. W tym sezonie po mistrzostwo sięgnął Real Madryt, który stoczył pasjonującą walkę o tytuł z FC Barceloną. Katalończykom nie wystarczyło pobicie ich ligowego rekordu jeśli chodzi o liczbę zdobytych punktów. Postawa obu ekip imponująca, a wszystko rozstrzygnęło się w Gran Derbi, kiedy to Real pokonał na Bernabeu Blaugranę 1-0. Dodatkowo obydwa zespoły zdobyły razem niemalże 250 bramek, czyli więcej niż trzecią część dorobku polskiej ekstraklasy.

Podium uzupełnia drużyna Atletico. Pomimo równie impresywnego wyniku bramkowego co mistrz i wicemistrz ich najlepszy strzelec, Adrian może się poszczycić dorobkiem 17 goli. Do walki o miejsce w Lidze Mistrzów stanie Athletic Bilbao. Baskowie dość pewnie wygrali walkę o 4 miejsce z Valencią, a ojcem ich sukcesu był młodziutki Raul (tak, newborn), który był najlepszym strzelcem zespołu. Grono drużyn, które staną w walce o Ligę Europejską uzupełniają Espanyol, Sevilla i.. Rayo Vallecano, które jako finalista Copa del Rey uzyskali prawo gry w tych rozgrywkach. Zdecydowanie poniżej oczekiwań spisała się Malaga. Zespół zasilany przez bezdenne środki z kieszeni arabskich szejków zajął zaledwie dziewiątą lokatę. Zawiódł cały zespół, z wyłączeniem Radamela Falcao, który dołączył do składu przed sezonem. Na pewno na więcej liczyli kibice Żółtej Łodzi Podwodnej, która zamyka pierwszą dziesiątkę. Poniżej oczekiwań zaprezentowały się Żaby, a także gracze podmadryckiego Getafe.

Z ligą żegnają się Granada, Racing Santander, a także Betis Sewilla, który okazał się gorszym od Realu Saragossa w walce o 17 miejsce, oznaczające ligowy byt.

Polaków w Hiszpanii było w tym roku jak na lekarstwo, w zasadzie tylko jeden. Co gorsza, zawodnik wraz z okrętem utonął, spadając do Segunda Division. Mowa tu oczywiście o Damienie Perquisie i jego Betisie. Pozostaje mieć nadzieję, że „Perkiz” zmieni barwy klubowe, lub jego klub szybko wróci do najwyższej klasy rozgrywkowej.

Korona strzelecka przypadła w udziale Gonzalo Higuainowi. Argentyńczyk zdobył „zaledwie” 30 goli, co w porównaniu do lat poprzednich jest wynikiem o 1/3 gorszym. Drugie miejsce w zestawieniu dla Cristiano Ronaldo. Wysoką lokatę zajął Zlatan, który w Barcelonie Vilanovy pełni ważną rolę. Na uwagę zasługuje również fakt obecności dwóch pomocników w ścisłej czołówce strzelców ligi.

W całych rozgrywkach padło aż 1502 bramki. Przy 380 spotkaniach daje to 3,95 gola na mecz. Średnia niemal czterech goli na mecz jest najlepszą reklamą rozgrywek, choć trzeba nadmienić, że niemal szósta część dorobku należy do dwóch drużyn – Barcelony i Realu.

Puchar Hiszpanii przypadł w udziale FC Barcelonie, która pokonała w finale Rayo Vallecano.     

« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2012, 22:42:01 wysłana przez piuk11 »

Offline skieta

• Amator
  • *
  • Na forum od: 28.08.2012r.
Odp: Wisła Kraków | Sezon w La Liga - podsumowanie.
« Odpowiedź #1385 dnia: Sierpień 31, 2012, 23:17:31 »
Real znów lepszy od Barcy. Messiego sprzedali, że nie ma go w królach strzelców? Szkoda Betisu, pewnie dlatego mi szkoda, bo jest tam jedyny 'polak' jeżeli tak to można ująć. Prawie 4 bramki na mecz, świetny wynik. No, ale jak się ma Barce i Real, co strzelają po 248 goli to.. :D

Offline pawlodar_10

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 50
  • Na forum od: 24.01.2009r.
    • Status GG
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #1386 dnia: Sierpień 31, 2012, 23:20:26 »
Ładnie się rozstrzelali, Raul w Bilbao rozwala system.
" border="0
Only the dead have seen the end of war.

Micmaxer

• Gość
« Odpowiedź #1387 dnia: Sierpień 31, 2012, 23:24:47 »
Ibrahimović w Barcelonie to dopiero rozwala system. Sam deklarował chęć gry w Realu, aby zemścić się na Barcelonie Pep'a Guardioli.

Offline RoGalos

• Dyrektor sportowy
  • Dostał Piw: 7
  • Na forum od: 11.11.2009r.
« Odpowiedź #1388 dnia: Wrzesień 01, 2012, 09:19:43 »
Czasem myślę,że ta liga nie ma sensu. 25 punktów pomiędzy drugą, a trzecią ekipą? To przecież przepaść i to wielka. No ale cóż, do tego jesteśmy już przyzwyczajeni. Higuain natomiast jedną bramką pokonał Ronaldo jeśli chodzi o tytuł króla strzelców. Widać "jedynka" to liczba tego sezonu w La Liga. Jednym punktem Real, jednym golem Igła.

Offline Campeão

• Amator
  • *
  • Na forum od: 23.08.2012r.
« Odpowiedź #1389 dnia: Wrzesień 01, 2012, 09:33:22 »
W innych ligach dużo niespodzianek w Bundeslidze Werder Brema, w Premier League Manchester City, a tu w La Lidze wszystko w jak największym porządku  ;) Ale też nie do końca, powrót Ibry do Barcy no i new Raul w Bilbao  ;D Brawa dla Higuaina za zdobycie korony Króla Strzelców. Zastanawia mnie jeszcze to gdzie jest Messi  ??? Może w Serie A  :D

Jestem pewien, że gdybym grał bez koszulki, to moje mecze miałby jeszcze większą oglądalność niż dotychczas. - Cristiano Ronaldo

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #1390 dnia: Wrzesień 01, 2012, 09:59:19 »
Zastanawia mnie jeszcze to gdzie jest Messi  ??? Może w Serie A  :D

Messi grał przez pół sezonu w Serie A, naprzemiennie w Interze i Milanie, po czym wrócił do Barcelony na ostatnie półrocze.(zdobył chyba 10 goli w La Liga). pisałem o tym, ale juz dawno, nie było ciebie jeszcze wtedy na forum ;)

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
  • Dostał Piw: 13
  • Na forum od: 10.04.2009r.
  • "C'est un entraîneur guerre." Reprezentacja ♥
    • Status GG
  • Gram w: PES 06
« Odpowiedź #1391 dnia: Wrzesień 01, 2012, 11:18:58 »
W Hiszpanii po staremu, a co tam. Real minimalnie wyprzedził Barce... nie powiem, żeby mi się to podobało ;]. Większy smaczek rywalizacji dodaje to, że wszystko rozstrzygnęło się w Gran Derbi. Choć o mistrzostwo zawsze rywalizują dwie ekipy, to mimo wszystko emocji nie brak. Szkoda mi klubu Perquisa, a w zasadzie bardziej samego Damiena, bo przeprowadzkę do Hiszpanii zapewne inaczej sobie wyobrażał. Niesamowita liczba zdobywanych bramek dwóch czołowych ekip La Ligi, średnia na mecz też wysoka. Kolejne świetne podsumowanie ; )

Offline DonLeo2012

• Amator
  • *
  • Na forum od: 25.08.2012r.
« Odpowiedź #1392 dnia: Wrzesień 01, 2012, 11:39:03 »
Ciekawy sezon w lidze BBVA. Trzymał wnapięciu do samego końca. Real zdobywa mistrzostwo, ale tylko przewagą jednego punktu. Szkoda mi Cristatiano Ronaldo, który przegrał walkę o koronę króla strzelców minimalnie i to jeszcze z klubowym kolegą Higuainem. Cieszy mnie postwa Ibrahimovicia, który znowu gra w barwach Bacelony i wychodzi mu to całkiem nieźle, o czym świadczy liczba strzelonych przez niego goli. :D

12121p

• Gość
« Odpowiedź #1393 dnia: Wrzesień 01, 2012, 12:13:15 »
Real po raz kolejny górą. Cóż, dwa kluby zdobywają ponad 1/3 tego co nasi kopacze ustrzelili.... Dziwi jedynie wyrównany poziom korony strzeleckiej, 30 goli to w porównaniu z 50 pikuś. Czekam na Włochy. ;)

Offline Windziak

• Amator
  • *
  • Na forum od: 21.09.2011r.
« Odpowiedź #1394 dnia: Wrzesień 01, 2012, 12:56:07 »
Niesamowita dominacja Realu i Barcy, czyli... nic nowego ;) Czekamy na kolejne podsumowania i nowy sezon... Już chciałbym zobaczyć Moskalową Wisłę w grze :)

Offline MCPL

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 2
  • Na forum od: 12.08.2012r.
« Odpowiedź #1395 dnia: Wrzesień 01, 2012, 14:12:54 »
W lidze hiszpańskiej wielka przepaść dzieląca Real i Barcę od innych zespołów ale to nic nowego.
Ja nie oglądam filmów na YouTubie, tylko na YouHejcie ;p

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #1396 dnia: Wrzesień 01, 2012, 16:03:58 »
★GONIEC Z REYMONTA 22★
Informator kibica.

Na Mundial, Wiślacy!

Mamy połowę maja 2014 roku, więc mistrzostwa świata w piłce nożnej za pasem. Selekcjonerzy poszczególnych państw wybrali już szerokie kadry na turniej, a zawodnicy uczestniczą w zgrupowaniach w walce o miejsce w gronie 23 szczęśliwców. O swoje pięć minut walczą także piłkarze Wisły. O podtrzymanie dobrej passy w tym roku trudno raczej nie będzie – piłkarze Białej Gwiazdy bowiem w nowym tysiącleciu grają regularnie na każdych mistrzostwach świata. W latach 2002 i 2006 byli to sami Polacy, natomiast w 2010 roku, mimo braku naszych Orłów na Mundialu, jedynym Wiślakiem na mistrzostwach był Andraż Kirm w barwach Słowenii. Ogółem w kadrach drużyn występujących na tym turnieju znalazło się miejsce dla 24 Chłopców z Reymonta, w tym 23 miejsca w kadrze polskiej. Tegoroczny czempionat niesie szansę na okazałe powiększenie tego grona.

Zacznijmy od reprezentacji Polski. Tutaj realne szanse na wyjazd ma aż sześciu zawodników z Krakowa. Uznaniem w oczach selekcjonera Kasperczaka cieszą się podstawowi defensorzy krakowskiego klubu. Począwszy od bardzo zgranej pary stoperów, Michała Czekaja i Piotra Celebana, którzy mają za sobą doskonały sezon. Na prawej stronie ciekawą alternatywą dla Łukasza Piszczka ma być Marcin Wasilewski, który równie dobrze może grać na pozycji stopera. Podobną uniwersalnością, jak nie większą pochwalić się może Dariusz Dudka, dla którego nie stanowi większej różnicy czy gra na bokach obrony czy na jej środku. Dodatkowo jest znany z gry na pozycji defensywnego pomocnika. Jeżeli mowa o drugiej linii, to trzeba wspomnieć o Adrianie Mierzejewskim. Po powrocie z Turcji wyraźnie odżył, co zaowocowało powrotem do kadry. Kasperczak jednak poważnej roli w zespole dla niego nie przewiduje. Ostatnim Wiślakiem w szerokiej kadrze jest Paweł Brożek, wicekról strzelców ekstraklasy, strzelec pięciu goli w Lidze Mistrzów. O swoją nominację może być raczej spokojny.

Z piłkarzy zagranicznych szansę na wyjazd ma czterech zawodników. Najbardziej gorącą postacią w tym zestawieniu jest Gerard Deulofeu, który w kadrze La Roja ma być tym dwudziestym trzecim zawodnikiem. Pewne miejsce na środku obrony Bośniaków ma Gordan Bunoza. Zawodnik chorwackiego pochodzenia pomimo małej ilości występów w barwach Białej Gwiazdy jest regularnie powoływany przez swojego selekcjonera. Podstawowym bramkarzem kadry rumuńskiej jest Costel Pantilimon, który dzięki dobremu półroczu w Wiśle umocnił jeszcze swoją pozycję, wygryzając ze składu Lobonta. Dzięki swojej uniwersalności na mistrzostwa ma szanse pojechać Marko Jovanović, z ramienia reprezentacji Serbii. Jak tylko zaczął występować na boku obrony, został dostrzeżony i powołany do zespołu narodowego.

O Mundial się otarli Izraelczycy, którzy jednak przegrali swoje mecze barażowe na jesieni. A szkoda, bo w tej reprezentacji występuje dość regularnie aż trzech Wiślaków – Biton, Melikson i Assulin. Słowenia Andraża Kirma i Estonia Sergeia Pareiki w swoich grupach zajęły trzecie miejsca. Blisko wyjazdu na Weltmeisterschaft był Razack Traore i jego Burkina Faso, jednak finałowa runda okazała się dla nich klęską.

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 24.10.2009r.
Odp: Wisła Kraków | Na Mundial, Wiślacy!
« Odpowiedź #1397 dnia: Wrzesień 01, 2012, 21:04:34 »
No ja nie wiem, czy Pawcio może być spokojny o pierwszą 11, bo mamy przecież Robcia ;) W każdym razie powodzenia dla Wiślaków w Brazylii. Długa podróż, ale mam nadzieję, że wyjdziemy chociaż z grupy :P Widać, że aż 10 piłkarzy jedzie na mundial. Gratuluje wyszkolenia Twoich podopiecznych, którzy rosną w siłę ;)

Offline DonLeo2012

• Amator
  • *
  • Na forum od: 25.08.2012r.
« Odpowiedź #1398 dnia: Wrzesień 01, 2012, 22:58:29 »
Super, że robisz takie obszerne podsmumowania sezonu i wspominasz o turniejach takich jak Mundial w Brazylii. Jestem ciekaw ilu zawodników Wisły ostatecznie dostanie powołanie na Mistrzostwa Świata i jak zaprezentują się tam Polacy. :D

Offline RoGalos

• Dyrektor sportowy
  • Dostał Piw: 7
  • Na forum od: 11.11.2009r.
« Odpowiedź #1399 dnia: Wrzesień 02, 2012, 08:37:59 »
Bogate doświadczenia zbiorą Twoi gracze na Mundialu. Trzeba przyznać,że trochę ich tam jedzie, a pomyśleć tylko ilu byłoby ich gdyby awansował Izrael i np Słowenia. Awans natomiast Burkina Faso byłoby niesamowitą sensację. Mundial może jednak dla Ciebie okazać się nie do końca szczęśliwy. Nie mówię tutaj o kontuzjach, ale o tym iż jeśli Twoi gracze pokażą się z dobrej strony to może być problem zatrzymać ich w klubie. Cóż..wszystko jednak wyjdzie w praniu i na razie nie ma co gdybać.

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #1399 dnia: Wrzesień 02, 2012, 08:37:59 »