Może ja się wypowiem.
Na początku napiszę, że gram na PC.
Pierwsze co się rzuca w oczy i uszy to menu i soundtrack. Menu jest ładne, choć bardzo "zachowawcze" i nieprzesadzone, a soundtrack jest według mnie genialny
Jednak zostawmy menu i muzykę, które są rzeczą mało istotną.
Wiadomo, graficznie to nie jest NG, chodzi głównie o jakość modeli i murawy gdyby zostało to zmienione to można powiedzieć, że byłoby idealnie, ale pomimo takich braków i tak jest dobrze pod względem graficznym.
Gameplay jest bardzo dobry, jedyne co mi się średnio podoba to szybkość piłki po strzale, czasem po prostu widać, że jest ona przesadzona. I jeszcze jeden poważny błąd - strzały po krótkim rogu, tak jak to było w 14 ;x
W porównaniu do FIFY 15 graficznie PES stoi słabiej (graficznie w sensie modeli i murawy, twarze są lepsze w PES'ie
) jednak gameplay, zachowania naszych kompanów i ogólny komfort gry przemawia za PES'em.
A najlepsze w PES'ie jest to, że cieszymy się z każdej bramki nie ważne czy był to kapitalny wolej czy "[cenzura]", po prostu na każdą bramkę trzeba zapracować, nie tak jak w Fifie, gdzie wyniki czasem są dwucyfrowe, tu często o wyniku rozstrzyga jedna bramka.
W tym roku PES'a oceniam na 8/10, oby szli dalej w tym kierunku. Za rok niech dodadzą twarze, poprawią grafikę i bez wątpienia PES będzie lepszą grą od konkurencji