Autor Wątek: ★★★ Realia polskiego futbolu; Koniec kariery - Dzięki za czytanie!  (Przeczytany 83790 razy)

Offline Konfas

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 21.03.2010r.
  • Visca El Barca !!!
Odp: Realia polskiego futbolu w I ligowym klubie; Odcinek #50 - Niesamowite 6 minut!
« Odpowiedź #200 dnia: Marzec 13, 2011, 16:38:43 »
Gratki za statuetkę :)
No i Sandecja na kolanach i tak powinno być ! :D

Offline Lewy23

• Prezes klubu
  • Autor wątku
  • Na forum od: 26.05.2009r.
Odp: Realia polskiego futbolu w I ligowym klubie; Odcinek #50 - Niesamowite 6 minut!
« Odpowiedź #201 dnia: Marzec 13, 2011, 17:32:11 »
Ruszyły prace nad nowym stadionem! Na projekcie wszystko wygląda niesamowicie, ale jak to będzie w rzeczywistości? Zobaczymy. I faza prac to tworzenie nowych miejsc na krzesełka i usuwanie starych. Będą nowe, w barwach Dolcanu, czyli niebiesko - białych, oraz czerwono - czarnych. Póki co skoncentrować trzeba się na kolejnym ligowym meczu. Gramy go u siebie z Górnikiem Łęczna. To już 28 kolejka, rozgrywki wkroczyły w decydującą fazę, gdzie każdy błąd może sporo kosztować. Podbeskidzie nie śpi i cały czas czai się na za naszymi plecami. Ten mecz trzeba koniecznie wygrać! Na środku obrony zamiast Unierzyskiego wystawiłem Wróbla, na prawą pomoc wrócił Kosiorowski. Jestem poddenerwowany, teraz 4 ostatnie mecze to niesamowite emocje...

I zaczynamy! Oby szybko strzelić bramkę. Dopiero w 15 minucie oddaliśmy pierwszy groźny strzał. Jego autorem był będący w kapitalnej formie Gawęcki. W 36 minucie ten sam piłkarz ponownie uderzył na bramkę, ale bramkarz znów był na posterunku. Końcówka połowy zdecydowanie należała do nas, po rzucie rożnym, którego tradycyjnie dośrodkowywał Piesio, obrońcy wybili piłkę przed pole karne. Dobiegł do niej Świerblewski, kropnął potężnie, lecz znów świetnie obronił golkiper. Trochę pokrzyczałem na chłopaków, zresztą każdy wie o co chodzi, nie możemy przepuścić szansy. I już zaraz po rozpoczęciu znów niesamowity Gawęcki zagroził bramce rywali. Po godzinie gry, gdy coraz bardziej obawiałem się o wynik, wprowadzony Sojka za Koziarę dograł do Gawęckiego. Nasz kapitan popisał się kapitalnym uderzeniem z 25 metra, prawie, że w samo okienko! Szał na trybunach! Ulżyło mi po tym golu. Ale jeszcze bardziej 4 minuty później, kiedy to Gawęcki uderzył po ziemi zza pola karnego. Piłka obok słupka wpadła do siatki! Tego meczu chyba już nie zremisujemy. Ale w 70 minucie postraszył Paluchowski z Łęcznej, który oddał silny strzał na naszą bramkę. 2 minuty później Misztal wyciągnął niesamowitą piłkę po strzale jednego z piłkarzy przyjezdnych! Brawo! Powiedziałem chłopakom, by skupili się wreszcie. I ostatni kwadrans to już my przeważaliśmy, a kapitalne okazje do podwyższenia wyniku mieli Gawęcki i Sójka. Ten pierwszy ma już na swoim koncie 15 goli i jest najlepszym snajperem ligi. Wygrywamy po bardzo dobrej II połowie, lecz Podbeskidzie także nie zawiodło i wygrało swój mecz. Liderem w Ekstraklasie jest Wisła, mająca sporą przewagę nad Legią.
W następnej części: Wywiad ze mną.
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 17:39:58 wysłana przez Lewy23 »

Offline Bujo

• Dyrektor sportowy
  • Na forum od: 31.10.2009r.
  • Jagiellonia & Sivasspor
Odp: Realia polskiego futbolu w I ligowym klubie; Odcinek #51 - Gawęcki Mistrz!
« Odpowiedź #202 dnia: Marzec 13, 2011, 17:43:23 »
No Gawęcki to coś czuje będzie miał od ch*ja ofert po sezonie ;). Trudno go będzie zatrzymać w Ząbkach. Dobrze, że wystartowała budowa stadionu, i tak pewnie ekstraklasa da wam tylko tymczasową licencję na grę w ekstraklasie ze względu na stadion także muszą się sprężać ;). Cieszy ta wygrana i 2 gole Gawęckiego. Chciałbym zobaczyć te jego pierwsze trafienie ;). Czekam na wywiad ;).

Offline patryk_96

• Reprezentant kraju
  • Na forum od: 03.06.2010r.
  • Gram w: Pro Evolution Soccer 2015
« Odpowiedź #203 dnia: Marzec 13, 2011, 18:07:00 »
Gawęcki Agent :D Super ci to wychodzi ;) Zapraszam do mnie..

Offline Lewy23

• Prezes klubu
  • Autor wątku
« Odpowiedź #204 dnia: Marzec 13, 2011, 18:36:34 »
Kiedy spokojnie siedziałem w swoim gabinecie, po treningu, wparowała sekretarka.
- Pismo! - rzuciła z miną wkurzonego buldoga.
Spojrzałem na nią oczami przepełnionymi nienawiścią, nic nie powiedziałem.
- Może jakieś dziękuję?! - rzuciła stojąc już w drzwiach.
- Pffff - roześmiałem się.
Wkurzona wyszła. Spojrzałem na pisemko. Było ono od redaktora "Piłki Nożnej" - Adama Zimoląga. Była ta propozycja wywiadu. Oczywiście zadzwoniłem na numer, który był podany i wyraziłem zgodę. Spotkać mieliśmy się jutro, w moim domu o godzinie 14. Kolejny raz poczułem się doceniony, to mój pierwszy wywiad dla prasy.

Po treningu szybko wróciłem do domu, posprzątałem, przebrałem się z dresu w jeansy. Dokładnie o umówionej porze do drzwi zadzwonił redaktor. Otworzyłem i wpuściłem do siebie gościa.
- Myślę, że nie ma co przedłużać, musi mi Pan wybaczyć, ale mam bardzo dużo pracy jeszcze dziś. - zaczął.
- Nie szkodzi. Może tu usiądźmy przy stole, będzie Panu łatwiej notować. Napije się Pan czegoś?
- Tak, poproszę szklaneczkę zimnej wody, może być nawet z kranu.
Nalałem wody mineralnej i zaczęliśmy:

- Na początek chciałbym Pana spytać jak Pan czuje się w klubie, jaka atmosfera teraz panuje?
- W klubie czuje się świetnie, nawet gdybym miał ofertę z lepszego klubu nie przeniósłbym się. Wiele zawdzięczam temu klubowi, a w szczególności prezesowi, z którym mam bardzo dobre kontakty. Atmosfera jest bardzo dobra, ale teraz zacznie się nerwówka z powodu najważniejszych meczy w sezonie.
- No właśnie, zamiast bronić się przed spadkiem, walczycie o awans, czyja to zasługa?
- Sądzę, że to zasługa wszystkich, którzy pracują w tym klubie, a także kibiców, którzy bardzo licznie gromadzą się na naszych meczach. Nie chcę tu nikogo wyróżniać, bo każdy ma wkład w sukces.
- Rozpoczęła się przebudowa waszego stadionu, może Pan coś więcej powiedzieć, jakie reformy przeprowadzone zostaną?
- Przede wszystkim zmienimy ilość miejsc na naszym obiekcie. Planuje się stworzyć ich o 5500 więcej niż ma to teraz miejsce. Krzesełka zostaną wymienione i będą w naszych klubowych barwach. Konstrukcja stadionu zostanie poprawiona, a część trybun, w tym oczywiście loża VIP zostanie zadaszona. Koszt inwestycji to około 6,5 mln. zł.
- Czy klub wywalczy awans? Jest bardzo blisko tego, ale nic jeszcze nie jest pewne.
- Tak jak Pan powiedział - nic nie jest pewne. Zostało 6 najważniejszych meczy w sezonie, jeżeli wygramy 2 pierwsze mecze, lub jeden, ale w tym przypadku nasi rywali musieli by się potknąć to awans mamy zapewniony. Tak więc czas pokaże. Nie ma co spekulować.
- Chciałbym się dowiedzieć jakie są stosunki między managerem, a piłkarzami. Czy są one przyjazne, czy panuje tu żelazna dyscyplina?
- Są bardzo, bardzo przyjazne. Żelazna dyscyplina powoduje, że gracze tłumią w sobie emocje i szemrają przeciw władzom. Tak, kiedy wszyscy mogą coś dodać, wszyscy wiedzą jaki jest problem i starają się go rozwiązać.
- Jakie jest Pańskie zdanie na temat polskiego futbolu?
- Mimo stałego progresu ciągle uważam, że stoimy w bagnie. Nasze ligi rozwijają się, kupują coraz ciekawszych graczy, którzy podnoszą prestiż rozgrywek, ale ciągle brakuje pieniędzy. Niech Pan spojrzy na kluby tureckie, czy ukraińskie, albo rosyjskie. Regularnie grają w Lidze Mistrzów, czy też w Lidze Europejskiej i odnoszą w niej sukcesy. Bez pieniędzy wiele zdziałać się nie da.
- Wasz klub także miał kłopoty finansowe, ale jakoś udało się wybrnąć, jakim sposobem?
- Wydaliśmy gazetkę klubową, a inicjatorem pomysłu byli nasi kibole, jak widać, nie są to tylko ludzie od bicia się i obrażania przeciwników, ale także ludzie z charyzmą, którzy chcą robić coś dobrego dla klubu. Także dzięki dobrzej grze udało nam się wybrnąć z kłopotów, ponieważ pozyskaliśmy sponsora.
- W świetnej dyspozycji jest Gawęcki, czy po wpłynięciu konkretnej oferty do klubu pozwolicie mu odejść?
- Nie wiem jak to będzie. Piotrek ma 21 lat, czyli jest bardzo młody. To wielki talent, myślę, że nie długo otrzyma powołanie do reprezentacji. Jeżeli sam zawodnik będzie chciał odejść, to chyba nie ma sensu marnować jego talentu i trzymać go w takim klubie jak nasz, jeżeli byłaby oferta z zagranicy, która pozwoliła by mu rozwinąć na dobre skrzydła.
- Dziękuję za wywiad, życzę dalszych sukcesów w pracy i mam nadzieję, że jeszcze się spotkamy.
- Dziękuję, także żywię nadzieję na kolejne spotkanie.

Dzień później byłem już w gazetce "Piłka Nożna". Nie sądziłem, że będę kiedyś w prasie, a byłem już w telewizji na gali rozdania nagród i w gazecie, tak więc nie mogę narzekać na niefortunność losu...
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 21:40:55 wysłana przez Lewy23 »

Offline patryk_96

• Reprezentant kraju
Odp: Realia polskiego futbolu w I ligowym klubie; Odcinek #52 - WYWIAD!
« Odpowiedź #205 dnia: Marzec 13, 2011, 18:40:56 »
Musze powiedzieć że znakomity wywiad :D

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Dostał Piw: 14
  • Na forum od: 09.01.2010r.
« Odpowiedź #206 dnia: Marzec 13, 2011, 19:06:22 »
No... Bardzo profesjonalnie przeprowadzony wywiad, jakby żywcem wzięty z "Piłki Nożnej", której jestem stałym czytelnikiem ;D. Brawo!!!

Super_Mario

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: Marzec 13, 2011, 19:37:54 »
No i spoko. Stajesz się coraz bardziej sławną osobą. 3 miejsce w plebiscycie, teraz ten wywiad :)

PS: Trzeba było powiedzieć do sekretarki pewne brzydkie słowo na "S" (ewentualnie z przedrostkiem "Wy") :D

Offline LaCoka

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 3
  • Na forum od: 11.09.2010r.
« Odpowiedź #208 dnia: Marzec 13, 2011, 19:45:09 »
Słowem - spełniasz marzenia! Najważniejsze, że to co robisz daje Ci pełną satysfakcję. Czołowy magazyn poświęcony piłce nożnej, wcześniej nagroda na Gali, to wszystko nabiera niesamowitego tempa, trzymaj tak dalej.

Offline kamil18kks

• Piłkarz A klasy
  • **
  • Na forum od: 28.02.2011r.
  • Gram w: ...
« Odpowiedź #209 dnia: Marzec 13, 2011, 19:47:43 »
mam nadzieje że znajdziesz wraz z prezesem nową sekretarkę  :D

fajny wywiad a i ja jestem bardzo ciekaw jak będzie wyglądał nowy stadion Dolcanu, jakbyś miał z czego to wrzuciłbyś screena, ale jak nie masz to sobie sam to wyobraże ;D

Offline Lewy23

• Prezes klubu
  • Autor wątku
« Odpowiedź #210 dnia: Marzec 13, 2011, 20:08:33 »
Tej nocy nie mogłem zasnąć. Jeśli w tym meczu pokonamy na wyjeździe GKP Gorzów Wielkopolski, a Pogoń Szczecin przegra, awans mamy zapewniony. W nocy wypiłem chyba ze 3 litry soku i chodziłem do łazienki 5 razy wysikać się. Rano mimo tego, że całej nocy nie przespałem byłem rześki i wypoczęty, może z tych emocji? Pogoda do gry świetna, ciepło, lekki, przyjemny wietrzyk, murawa w niezłym stanie. Do składu wystawiłem Sojkę za Koziarę i Bazlera za Kułkiewicza. W szatni bardzo, ale to bardzo pouczałem chłopaków i mówiłem i jak ważny może to być mecz, ale boisko zweryfikowało, że...

Od pierwszego gwizdka arbitra GKP będzie walczyć jak lew. Pierwsze minuty to totalna miazga ze strony gospodarzy. Nie istnieliśmy na boisku, błąkaliśmy się jak duchy. Już w 5 minucie Misztal musiał interweniować po groźnym strzale, lecz w 9 minucie to po prostu cud, że nie straciliśmy bramki. Znów zimną krew zachował nasz bramkarz. 2 minuty później już pogodziłem się ze stratą bramki, ale piłka trafiła w słupek! Niebiosa są chyba po naszej stronie. Pierwsze 15 minut to posiadanie piłki w 95% Gorzowian. Nie wiem co my robiliśmy. Ale w 25 minucie z lewej strony dograł niezawodny Gawęcki, wbiegł tam Rafał Wolski i GOL! 1:0! Euforia długo nie trwała, bowiem dwie minuty później było 1:1. Jeden z zawodników z Gorzowa przelobował naszego bramkarza, próbował tam jeszcze wślizgiem wybić piłkę z linii bramkowej Unierzyski, ale było już za późno. Gola, o dziwo, uznano za samobójczego. I znów GKP rzuciło się do ataków. W ciągu ostatnich 5 minut I połowy dwa razy wychodzili zawodnicy tego klubu oko w oko z Milecarzem. Oba pojedynki przegrali. Co za mecz naszego golkipera! W szatni chyba wiadomo co powiedziałem. Kilka popularnych, polskich słów. Wpuściłem od razu po połowie Koziarę za Sojkę. Zobaczymy jak on będzie się spisywał, mam nadzieję, że lepiej od swego kolegi. Te słowa jednak podziałały, ponieważ to my zaczęliśmy przeważać. Cały czas liczyłem, że Gawęcki trafi. W 54 minucie groźnie uderzał Koziara, może się rozkręci. W 61 minucie Rafał Wolski z ostrego kąta, w sytuacji sam na sam trafił w słupek! Wszyscy złapaliśmy się za głowy! Ależ to byłby mecz dla tego młodzieńca. W 74 minucie przed kapitalną szansą stanął Gawęcki, niestety nie udało się zdobyć tego wyczekiwanego gola. Ale 3 minuty później wprowadzony Koziara zagrał w pole karne, gdzieś na 11 metr, doskoczył Gawęcki i...GOL! GOL! GOL! Wpadłem na murawę, by go wyściskać! Arbiter dał mi za to żółtą kartkę, ale nie zważałem na to, prowadzimy! I już chyba poddali się zawodnicy klubu z Wielkopolski, bo do końca meczu to my panowaliśmy na boisku. Wygrywamy i teraz czekamy do 20.00 na wynik Pogoni.

W telewizji nigdzie meczu nie było, siedziałem więc na stronie internetowej Pogoni i trzymałem kciuki za Górnika Polkowice. Przez 89 minut utrzymywał się remis, ale w 90 minucie na stronie wyświetlił mi się komunikat, że D.Małkowski zdobył gola! GOL! GOL! GOL! Darłem się i skakałem tak, że aż sąsiad przyszedł sprawdzić co się dzieje. Gdy zobaczył jaki jest wynik, zaczął robić to co ja, ale to jeszcze nie był koniec meczu. Jeszcze grają! Siedzieliśmy chyba ze 3 minuty w ciszy i nagle zobaczyliśmy napis: "KONIEC MECZU"! Co to była za radość! Wyszliśmy na ulice miasta, trzymając się za szyję krzyczeliśmy: "Dolcan w Ekstraklasie"! 3/4 osób także wyszło z domów i zaczęło świętować, pobiegliśmy pod budynek klubu, byli już tam wszyscy piłkarze i właśnie podjechał prezes. Złapaliśmy się wszyscy za ramiona i na klubowym parkingu zaczęliśmy skakać w kółku, niesamowita radość! Łzy same mi spłynęły po policzkach. Podobnie jak prezesowi i piłkarzom. Po tylu obelgach, docinkach, problemach, rozterkach, po tak ciężkiej pracy na treningach, wreszcie pokazujemy, że jesteśmy kimś! Ktoś otworzył szampana, ktoś odpalił fajerwerki, co za noc! Telefony rozdzwoniły się, znajomi zaczęli gratulować awansu. Szkoda, że wszyscy nie mogą być tu z nami. Do domów rozeszliśmy się o 3 nad ranem. Znów nie spałem, ale kto po takim wydarzeniu mógłby spać? Rozpłakałem się w łóżku jak małe dziecko, marzenia się spełniają...
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 21:45:47 wysłana przez Lewy23 »

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
Odp: Realia polskiego futbolu w I ligowym klubie; Odcinek #53 - ULICE SĄ NASZE!
« Odpowiedź #211 dnia: Marzec 13, 2011, 20:13:36 »
Noo... Graty!!! Takim słabym klubem do Ex... Brawo Lewy!!!

Offline patryk_96

• Reprezentant kraju
« Odpowiedź #212 dnia: Marzec 13, 2011, 20:17:04 »
Brawo Dolcan :D Super ze awansowaliscie ;) Zapraszam do mnie ;)

Super_Mario

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: Marzec 13, 2011, 20:27:16 »
Gratulacje. Dolcan w Ekstraklasie :)

Dobrze, że znów jakaś menda nie zadzwoniła na policję, bo znów by Wam przerwali imprezę :D

Offline kamil18kks

• Piłkarz A klasy
  • **
« Odpowiedź #214 dnia: Marzec 13, 2011, 21:57:34 »
Dolcan w Ekstraklasie  :D

wcześniej pare postów wstecz pisałem że chciałbym czytać opisy meczów z ekstraklasy i się doczekałem ;D

gratulacje Lewy, pomyśl że teraz do małej miejscowości Ząbki przyjadą takie polskie potęgi jak LECH, Legia czy też Wisła. Jeszcze raz gratulacje ;D

Offline Lewy23

• Prezes klubu
  • Autor wątku
« Odpowiedź #215 dnia: Marzec 13, 2011, 22:01:30 »
Do końca zostały jeszcze tylko 4 kolejki. Czekają nas mecze z ŁKS Łódź, Kolejorzem Stróże, Podbeskidziem Bielsko - Biała i Pogonią Szczecin. Awans mamy już zapewniony, pozostała kwestia prestiżu i zajęcia jak najlepszego miejsca. Powiedziałem więc chłopakom, by nie odpuszczali spotkań, zawsze wejście do Ekstraklasy z 1. miejsca lepiej wygląda. Gramy dziś na naszym remontowanym cały czas stadionie. Remont ten ma potrwać do końca października. Miejmy nadzieję, że panowie się wyrobią. Przeciwnikiem jest Odra Wodzisław Śląski. Pogoda wręcz przecudowna. Ach tak, w maju wszystko jest cudowne.

Ale co jest jeszcze cudowne, to powiem kiedy indziej. Na razie zajmijmy się meczem. Od początku zaczęliśmy dyktować warunki gry, dobrze, że piłkarze wzięli sobie moją radę do serca, by nie odpuszczać. I tak oto w 19 minucie rozpędzający się Gawęcki został skoszony na 23 metrze. Do piłki podszedł Gawęcki, ale krzyknąłem, by odpuścił i zostawił ją Świerblewskiemu. Tak też zrobił. Nasz środkowy pomocnik wziął rozbieg i...uderzył w samo okienko! Już druga, prześliczna bramka tego zawodnika ze stałego fragmentu gry, jakim jest rzut wolny. Mamy 1:0. Pierwsza połowa należała zdecydowanie do nas, Odra nie potrafiła nawet skontraatakować. Ale znów fatalnie zaczynamy drugą połowę. Mianowicie tracimy bramkę w 48 minucie. Asystę zalicza Figiel, a strzelcem jest Marcin Chmiest. Mecz nie wyrównał się wcale po tej bramce. Tylko my atakowaliśmy, lecz obrona gości spisywała się naprawdę dobrze. Nie stworzyliśmy sobie żadnych groźnych sytuacji, po prostu mieliśmy częściej piłkę przy nodze. Mecz zakończył się remisem 1:1.
Poznaliśmy mistrza Polski - jest nim krakowska Wisła. Więcej o Ekstraklasie i innych ligach wkrótce, przy podsumowaniu sezonu.
W następnej części: Mecz.

Offline kamil18kks

• Piłkarz A klasy
  • **
Odp: Realia polskiego futbolu w I ligowym klubie; Odcinek #54 - Mecz z Odrą.
« Odpowiedź #216 dnia: Marzec 13, 2011, 22:10:44 »
co jak co awans masz zapewniony,ale jak wspomniałeś awans z 1 miejsca wygląda lepiej. co do meczu szkoda że tylko 1 punkt ale cieszy bramka Świerblewskiego z wolnego.

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
« Odpowiedź #217 dnia: Marzec 13, 2011, 22:16:16 »
No umiesz strzelać bramki z wolnych Lewy. Mi się to dzisiaj udało pierwszy raz Evertonem ;D

Offline ekstraklasa

• Amator
  • *
  • Na forum od: 12.03.2011r.
« Odpowiedź #218 dnia: Marzec 13, 2011, 22:23:40 »
Brawo za awans do Ekstraklasy  :)

Offline MasterCreati

• Właściciel Klubu
  • Dostał Piw: 9
  • Na forum od: 21.03.2010r.
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #219 dnia: Marzec 13, 2011, 22:43:44 »
zacznę od tego, że gratuluje Ci awansu do najlepszej polskiej ligi :)
do końca 4 mecze i najtrudniejszy chyba będzie z Podbeskidziem.

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #219 dnia: Marzec 13, 2011, 22:43:44 »